Vi startede timen med, at finde steder hvor nogle af disse begreber om det senmoderne samfund passede ind i teksten:
• Refleksivitet
”Jeg savnede et større formål med det hele og havde en trang til at få bedre styr på mig selv. Derfor begyndte jeg at interessere mig for buddhismen, og det har givet min tilværelse en helt anden ro” siger Jens Andreasen. (Det er refleksivitet, fordi han begyndte at reflektere over, at der manglede noget i hans hverdag).
”Som moderne menneske har jeg svært ved at tro på de ting, der står i biblen, og jeg finder ingen ro ved at gå i kirke. Buddhismen derimod er en redskabsreligion, der giver mig nogle helt konkrete metoder til at opnå en større balance i mit liv.” siger Jens Andreasen. (Fordi dette er refleksion, er fordi han kritiserer kristendommen, og finder ud af at buddhismen passer bedre til ham). (s. 16 spalte 1 linje 28-32)
• Genfortryllelse
”Mit liv begyndte at blive kaotisk. Jeg var stresset og havde følelsen af at være to skridt efter mig selv. Jeg savnede et større formål med det hele og havde en trang til at få bedre styr på mig selv. Derfor begyndte jeg at interessere mig for buddhismen, og det har givet min tilværelse en helt anden ro” siger Jens Andreasen. (s. 13 spalte 1+2 linje 39-45).
• Religionsudvikling
Buddhister registreres ikke officielt i Danmark, men ifølge centrene er der sket en mangedobling af deltagerantallet i forbindelse med foredrag, kurser og studieophold. (s. 13 spalte 2 linje 16-19).
”Tidligere var buddhismen ofte tæt knyttet til brugen af bevidsthedsudvidende stoffer. Heldigvis er det ikke længere derfor, folk søger religionen. Der er sket en kæmpe udvikling, og i dag appellerer buddhismen i høj grad til folk, der har nogenlunde check på sig selv” siger Leif Andersen. (s. 13 spalte 2. 23-29)
Vi havde en diskussion om argumenterne for og imod, at religion bare skulle være et ”apotek”, hvor man kun tog de ting, som man selv havde brug for, og det var der delte meninger om.
Argumentet for: Folk kan tilpasse sig religionen til sin hverdag, fordi de kan tage det de har brug for.
Argumenter imod: Man mistede sammenholdet og traditionerne, fordi man kun tog noget af religionen.
Herefter holdte vi en kort pause, og derefter snakkede vi om lektien:
Forskelle mellem kristendom og buddhisme Fra Kristeligt Dagblad d. 15/10-2002 (Findes i kompendiet: ”Buddhisme i det senmoderne samfund s. 19-20)
Religionslektie:
Læs "Forskelle mellem kristendom og buddhisme", s. 19-20 i kompendiet. Lav et skema hjemmefra, hvor du inddeler teksten i buddhistiske og kristne begreber. Overvej, om teksten er set indefra eller udefra.
Er det en indefra eller en udefra kilde?
Udefra kilde, fordi den er fra Kristeligt Dagblad, men selvom den er udefra, så hælder den, som skriver kronikken (Anders Nygaard) alligevel mest til kristendommen, det ved man fordi, at han skriver fra kristeligt dagblad, så derfor er den også set indefra.
Udarbejdet af Lea Skovlund Nielsen d. 26 november 2013
Ingen kommentarer:
Send en kommentar